GLASVERANDAN TILLBYGGNAD på ÅSEN

Tillbyggnaden fick Svalövs kommuns byggnadsvårdspris 2017!
På Söderåsens sluttning tronar det ett enkelt men vackert stenhus från 30-talet. Enkel, lite flagnande vit puts och fantastiskt välhållna fönster med gamla, buckliga glas, bågar i engelskt rött och karmar i guldocker. Klassiskt men ändå väldigt speciellt. Till detta huset önskar man sig en glasveranda som vätter mot öster, morgonsolen och utsikten över den vackra naturen på Söderåsens sluttning.

En ”före”-bild på husfasaden som man önskar tillbyggnaden på:

Det fanns en oro hos kunden att verandan skulle kännas för högt upp i förhållande till trädgården eftersom den sluttar ganska kraftigt och snabbt ”försvinner bort”. Lösningen på detta blev att dels göra en ganska smal tillbyggnad och dels låta den trappa ner mot ett trädäck, som i sin tur trappar ner mot gräsmattan. I tillbyggnaden får man plats med 2 platsbyggda soffor och en matplats för hela familjen.
Glasverandan - en tillbyggnad vid Söderåsen
På utsidan föreslår vi att man delar upp fasaden på höjden så den inte tornar upp sig som en vägg mot trädgården. Den nedre delen kläs med zinkplåt med ett bleck i zink. Över det täcks väggarna med liggande råspontad panel som målas i en varmgrån linoljefärg. De nya fönstren, som tillverkas av ett snickeri i gammal stil, målas med linoljefärg i kulörerna engelskt rött och guldocker, precis som husets befintliga fönster. Högst upp en balkong för sovrummen på övre plan med ett vackert smidesräcke och plåtning och vattenavrinning i zinkplåt.
Glasverandan - en tillbyggnad vid Söderåsen
Och här kommer bildgalleri med ”efter”-bilder på glasverandan:

Här är lite mer ritningar och 3d-vyer som gjordes under skiss- och planeringsfasen:

Glasverandan - en tillbyggnad vid Söderåsen

Vattenavrinning är en ofta bortglömd detalj som det går att jobba lite med och få stor effekt på husets uttryck. Stor effekt för lite pengar! På denna tillbyggnaden föreslår vi en profilerad hängränna i zink som ligger dikt an mot takfoten – som alltså inte skjuter ut från fasaden. Istället för stuprör föreslås en regnkedja som fyller samma funktion som stuprör, dvs leder ner vattnet till dagvattnets avrinning, men visar vattnets färd neråt. Vackert, poetiskt och i sanning naturligt!

Glasverandan - en tillbyggnad vid Söderåsen