ett SVART FRITIDSHUS i SKOGEN

En familj som arbetar i Asien vill ha ett större fritidshus för att kunna leva i fritidshuset de månader de är hemma i Skandinavien. Som grund finns en västkuststuga på ca 75 kvadrat uppförd i början av 80-talet och intill denna en liten friggebod med plats för förråd och tvättstuga. Vi bygger till ca 50 kvadratmeter i en vinkel på 100 grader så den fantastiska utsikten mot sjön fångas in och för att få så mycket sol och ljus som möjligt i hörnan mellan den gamla och den nya huskroppen.

Inne i den gamla delen, västkuststugan från tidigt 80-tal har man renoverat alla ytskikt och slagit ut en del väggar. Samma gråa linoleumgolv och vitaliserade råspont i taket som resten av huset. Köksinredningen i det öppna köket är ett helsvart kök från Ikea.

 

Tillbyggnaden placeras på plintar, sträcker sig ut mot sjön och trappar ner för att följa naturens sluttning ner mot ängen och sjön. Än så länge saknas det stora trädäcket som kommer att följa husets nivåskillnader och med en stor uteplats framför allrummet med utsikt över sjön. Husets fasad är täcks med stående panel målad med svart färg från Falu Vapen och taket är ett listtäckt papptak. Interiört ligger det ljusgrå linoleummatta på golvet. Alla interiöra innerväggar är klädda med björkplywood och exteriöra innerväggar är målad gipsskiva. Fönstren är laserade med svart kulör exteriört och vit kulör interiört. Undertak i både nya och gamla delen är vitlaserad råspont.

Här är lite bilder från byggtiden:

Planlösning på den gamla och nya delen och hur planlösning och taken möts:

Här nedan en längdsekion genom huset som visar hur huset följer naturen och trappar ner mot sjön.

Här kan man detaljstudera lite ritningar: